BLOGGER TEMPLATES - TWITTER BACKGROUNDS

29 January, 2011

Aktivis Muslimah Harapan Rasulullah SAW
Menjadi wanita memang menyenangkan, apalagi wanita "Muslimah", sebab muslimah bererti wanita yang telah diseleksi oleh Allah untuk menerima hidayah-Nya dan menjalankan kehidupan sesuai dengan sunnah Rasul-Nya. Rasulullah sebagai manusia pilihan Allah, sangat peduli terhadap muslimah.

Baginda sangat menyayangi muslimah sehingga beliau berpesan dalam sebuah hadits yang diriwayatkan oleh Ibnu Abbas, "Tidaklah seorang muslim yang mempunyai anak dua orang perempuan kemudian ia berbuat baik dalam berhubungan dengan keduanya akan bisa memasukannya ke dalam surga."

Di masa baginda hidup kaum wanita merasakan angin segar dalam kehidupannya, setelah sebelumnya pada masa jahiliyah hidup teraniaya, tidak mendapatkan hak yang semestinya. Kehidupan wanita muslimah saat itu boleh dikata beruntung dibandingkan dengan wanita sekarang pada umumnya. Kerana muslimah relatif hidup dalam komuniti masyarakat yang memahami nilai Islam secara baik. Hidup mereka betul-betul tersanjung, kerana mereka merasakan hidup sesuai fitrahnya.

Berbeza dengan situasi sekarang, ketika banyak wanita menuntut persamaan hak dan darjat. Boleh dikatakan kehidupan wanita sekarang berada ditengah komuniti masyarakat yang tidak memahami nilai-nilai Islam. Ini menyebabkan keserabutan dalam hidup mereka. Sudah tentu wanita muslimah harus berupaya menghilangkan dugaan tersebut. Caranya adalah dengan mulai mengaktifkan dirinya dalam pelaksanaan nilai-nilai Islam serta berupaya mengajak wanita lain untuk beramal Islami.

Ustadz Faisal Maulawi, seorang Mufti Lebanon, menyatakan, "Saatnya sekarang keadaan ummat sedang dalam keadaan bahaya, para wanita muslimah yang solehah terjun untuk terlibat aktif dalam membentengi dan memperbaiki ummat."

Untuk menjadi muslimah yang disayang oleh Rasulullah SAW hendaknya diperhatikan empat hal berikut:

1. Faqihah Lidiiniha

Seorang muslimah hendaklah faqih (paham) terhadap din (agamanya). Selayaknya ia dapat membaca Al-Qur'an dengan baik dalam erti tajwid dan makhraj hurufnya. Kemudian dapat membaca hadits dan selalu pula menjadi bacaan hariannya, karena dengan itu ia memahami keinginan Rasulnya untuk kemudian berusaha menyesuaikan kehidupannya sesuai dengan cara hidup Rasulullah SAW.

Ia juga harus berusaha memperkaya diri dan wawasannya melalui belajar kepada seorang guru yang jujur dalam menyampaikan ilmunya, dan berusaha banyak membaca buku agama lainnya seperti tentang aqidah, akhlaq, fiqh, sirah, fiqh da'wah, Tarikh Islam, sejarah dunia dan ilmu kontemporari lainnya. Contoh muslimah yang menguasai ilmu-ilmu ini adalah Aisyah RA.

2. Najihah fi Tarbiyyati Auladiha

Seorang aktivis muslimah yang telah berkeluarga hendaklah berupaya dalam mendidik anaknya, bahkan bagi seorang aktivis yang belum berkeluarga pun seharusnya mempelajari bagaimana cara mendidik anak dalam Islam, kerana ilmu tersebut fardhu 'ain, sehingga mempelajarinya sama dengan mempelajari wudhu, sholat, puasa, dan sebagainya. Sehingga ia tahu betul cara mendidik anak dalam Islam yang nantinya anak-anak tersebut akan ia persembahkan untuk kejayaan Islam dan kaum muslimin. Insya Allah kelak ia akan menjadi Ibu yang sukses seperti Hajar dan Khadijah ra.

3. Muayyidah fi Da'wati Zaujiha

Sebagai aktivis amal Islami, kepedulian kita bukan hanya kepada masalah luaran, mengupayakan pelaksanaan amal Islam terhadap orang lain, akan tetapi kepedulian terhadap aktiviti keluarga harus lebih diutamakan, misalnya memberikan motivasi amal Islami kepada anak, pembantu, juga suami. Ia menjadi muslimah yang senantiasa menjadi motivator kebaikan suaminya, seperti Ummu Sulaim yang menikah dengan Abu Tholhah dengan mahar syahadat. Namun ketika Abu Tholhah wafat Rasulullah mensholatkannya sampai sembilan kali takbir, menunjukkan sayangnya Rasulullah kepada beliau karena tidak pernah berhenti dalam beramal dan berjihad bersama Rasul. Hal ini ia lakukan karena selalu mendapat motivasi dari Ummu Sulaim, istrinya.

4. Naafi'ah Fi Tagyiiri Biiatiha

Ia selalu peduli terhadap lingkungannya, selalu membuka mata dan telinga untuk mengetahui keadaan sekelilingnya, selalu mengupayakan lingkungannya menjadi lebih baik. Contohnya Ummu Syuraik yang selalu mengelilingi pasar bila saat sholat tiba untuk mengingatkan penghuni pasar agar segera melaksanakan sholat dengan kalimatnya yang terkenal 'Assholah, Assholah!!!'


Demikian semoga dengan empat hal ini kita dapat menjadi aktivis Muslimah yang di cintai Rasulullah SAW. Amin.

KU DAMBA KASIH ILAHI

25 January, 2011

YA ALLAH.......Menjadi sebaik2 hamba & khalifah,bukan semudah memetik 2 jari,
itupun belum pasti bisa berbunyi..
hakikat insan memang penuh dengan kekurangan,
namun tidak menjadi suatu kesalahan untuk memperbaiki diri menjadi sebaik2 hamba Tuhan
teruslah melangkah meski dalam kepayahan..
kita kan khalifah, mengapa mesti diuji dengan perkara yang mudah...
sedangkan kepayahan itu perkara wajib sebelum tiba ke jannah..
lalu, haruslah mengalah pada takdir yg sering menghadiahi kita dgn kesukaran yg m'buatkan kita terduduk menangis hiba..?
belajarlah untuk tabah wahai hati seorang PEJUANG!!!
tangisan itu pasti takkan sia2 andai langkahmu terus teguh menuju jalanNya...=)

15 January, 2011

2 dekad sudah!!!!
Alhamdulillah, syukur ke hadrat Ilahi kerana sehingga ke hari ini, aku masih dapat menghirup udara yang segar di atas muka bumi ini...

sungguh tidak disangka, pada pukul 1.00 AM tadi, genaplah sudah umurku, 20 TAHUN..TERIMA KASIH KEPADA IBU & BAPAKU, krn byk bersbr melayan karenah anakmu yg nakal ini..keranamu aku dapat hidup di muka bumi ini..krnmu aku berada di Pusat Asasi UIA PJ ini..

Satu jangka masa yang agak lama,...tapi seakan sudah banyak liku2 hidup yg telah dilalui..
sejak dari kecil, sekolah tadika, sekolah rendah, sekolah menengah, sehinggalah ke pusat Asasi UIA ini..

sungguh pengalaman hidup itu mendewasakanku, sejak dari kecil, dibesarkan oleh ibu bapa, bermain siang dan malam tanpa mengenal apa itu erti hidup di dunia fana ini..sudah bermacam2 liku2 hidup ini telah ditempuhi, namun segala itu adalah kehidupan yang mesti dilalui oleh seorang insan bernama manusia...

hidup ini seperti roda, ada masa diatas, ada masa dibawah. kita selalu mengharapkan ksenangan dlm hidup ini, namun kita msti sedar, sblum mncapai kesenangan itu, ia mesti dimulai dgn kesusahan..ibarat pepatah melayu ada mngatakan, berakit2 ke hulu, berenang2 ke tepian..bersakit2 dahulu, bersenang2 kemudian..semakin hari, umurku semakin meningkat, dan semakin banyak perkra yg telah dipelajari..

even untuk mndapat syurga Allah itu juga disertai dengan kesusahan, teringat talk yg diadakan malam semalam oleh Ustaz Zamri, talk tentang 'Antara cita, cinta & amanah'..cuba kita renung balik, terlalu banyak perkara yg kita lakukan untuk kehidupan dunia, blajar bersggh2 utk berjya dlm exam. tuto, quiz, assgnment n sbgainya..tp apa yg telah dilakukan utk khidupan akhirat?solat? zikir?solat dhuha?..istiqamah ke kita untuk lakukan zikir, solat dhuha?cuba fikirkan berapa banyak masa yg diambil utk mngejar khdupan dunia berbnding khidupan akhirat?xmustahil bukan kita mngambil msa yg lbih lama utk mngjar dunia berbnding akhirat? klau ditmbah tolak, didarab bhgi oleh ustaz zamri pd mse cramah itu, kita hnya mngambil msa 2thun utk solat shj(jka hnya amalan solat yg dlakukan utk akhirat) spjg kita hidup didunia ini(maksimum 60-70 tahun umur umat Nabi Muhammad SAW)..Bygkan, KITA NAK BELI SYURGA ALLAH YG MAHAL ITU DGN 2 TAHUN SHJ MASA UTK BERIBADAH SPJG HIDUP DI DUNIA INI?..Layak ke kita dapat syurga Allah yg mahal tu?

Imam Al-Ghazali ada berkata: menuntut ilmu itu adalah TAQWA, menyampaikan ilmu itu adalah IBADAH, mengulang ilmu adalah ZIKIR, mencari ilmu adalah JIHAD..

Dengan ilmu, aku mengenal segalanya, dengan ilmu juga, aku tahu apa tujuan aku hidup di dunia ini..iaitu..sebagai hamba ALLAH, sebagai khalifah di muka bumi ini, dan untuk menjalankan amanah yg telh diprtanggungjwabkan ke atasku...jika disenaraikan, terlalu byak tggungjawab yg tdk terlaksana olehku..Assyahid Imam Hassan ALBanna ada berpesan: kewajipan hidup lebih byk drpd waktu yg ada. jd tolonglah org lain utk memanfaatkn waktunya..jka anda mmpnyai urusan yg lbih pnting, maka segerakanlah ia..


Ibnu Mas'ud berkata: 'perkara yg plg sedih bila tiba tahun baru adalah umurku bertambah, tapi amalanku tak bertambah'

Amalan, memang susah untuk dimulakan..tetapi amal yg dimulai dgn sedikit2..tetapi istiqamah, lebih disukai oleh Allah..Allahummazurzuqnal istiqamah..Ya Allah, kurniakan kami istiqamah dlm beramal.......

terima kasih Tuhan kerana masih lagi memberikan aku nyawa, hingga umurku mencecah 20 tahun,
terima kasih Tuhan, keranaMu jantungku masih berdenyut hingga ke hari ini
terima kasih Tuhan, keranaMu aku masih dapat menikmati rezeki yang kau limpahkan kepadaku
terima kasih Tuhan, kerana masih memberi peluang kepadaku untuk bertaubat
setelah banyak dosa yang telah aku lakukan
setelah banyak masa yg aku habiskan tnpa mengingatiMu
setelah banyak perkara yg aku lakukan tanpa mendahuluiMu
terima kasih Ya Tuhan atas segala2nya
walau aku tahu, ucapan terima kasih ini tak setanding dengan nikmat yg telah Kau berikan padaku

KU DAMBA KASIH ILAHI

13 January, 2011

oUr BeSt PeRfOrMaNcE

ku merintih ku menangis
ku meratap ku mengharap
ku meminta dihidupkan semula
agar dapat kembali ke dunia nyata

perjalanan rohku melengkapi sebuah kembara
singgah di rahim bonda sebelum menjejak ke dunia
menanti di barzakh sebelum berangkat ke Mahsyar
diperhitung amalan penentu syurga atau sebaliknya


tanah yang basah berwarna merah
semerah mawar dan juga rindu
tujuh langkah pun baru berlalu
seusai talkin bermadah syahdu
tenang dan damai dipusaraku
nisan batu menjadi tubuh
namun tak siapa pun tahu resah penantianku

terbangkitnya aku dari sebuah kematian
seakan kudengari tangis mereka yang ku tinggalkan
kehidupan di sini bukan suatu khayalan
tetapi ia sebenar kejadian


kembali roh kembali
kembalilah ke dalam diri
sendirian sendiri
sendiri bertemankan sepi
hanya kain putih yang membaluti tubuhku
terbujur dan kaku jasad di dalam keranda kayu

ajal yang datang di muka pintu
tiada siapa yang memberitahu
tiada siapapun dapat hindari
tiada siapa yang terkecuali
lemah jemari
nafas terhenti
tidak tergambar sakitnya mati
cukup sekali tak sanggup untukku mengulangi


jantung berdegup kencang
menantikan malaikat datang
menggigil ketakutan gelap pekat di pandangan
selama ini diceritakan kini aku merasakan
di alam barzakh jasad dikebumikan

ku merintih aku menangis
ku meratap aku mengharap
ku meminta dihidupkan semula
agar dapat kembali ke dunia nyata


penyanyi: FAR EAST

Alhamdulillah, akhirnya setelah berpenat lelah berlatih untuk membuat persembahan nasyid ini, kami berjaya mendapat johan untuk aktiviti hisbah HUMAIRA' yang diadakan malam semalam. Sungguh tidak disangka sama sekali...(dapat satu tuala baru)..hehehehe..tetapi pertandingan itu tak terhenti di situ saja, kami akan bertanding untuk TALENT TIME 2minggu akan datang..

Bagus juga memilih nasyid ini sebagai satu persembahan, kerana at least ada message penting yang ingin disampaikan, iaitu hidup didunia ini adalah sementara, seperti sabda Rasulullah SAW, celuplah jari ke dalam air lautan, dan hidup didunia itu adalah seperti titisan air yang jatuh dari jari, dan selebihnya iaitu air lautan yang luas itu adalah hidup akhirat

KEJARLAH AKHIRAT, NESCAYA DUNIA MENGIKUTIMU...
Ya Allah akhirkanlah hidup kami dengan husnul khatimah, dan jangan akhirkan hidup kami Ya Allah dengan su'ul khatimah...ameeen....

KU DAMBA KASIH ILAHI