BLOGGER TEMPLATES - TWITTER BACKGROUNDS

18 February, 2011

Cinta nabi pada umatnya..salam maulidur rasul 1432H

salam maulidur rasul kepada semua para sahabat yg dikasihi..rasanya masih belum terlambat untuk saya mgucapkannya kepada semua..
APA TANDA KITA CINTAKAN NABI SAW?

adakah sekadar mnyambut hr klhirannya?atau berselwat kpdnya?ada byk cranya..antranya adlh mmpratikkan cra hidup nabi krn ia adlh satu sunnah..spt sabda Rasulullah SAW..'"Wahai umatku, kita semua berada dalam kekuasaan Allah dan cinta kasihNya. Maka taati dan bertakwalah kepadaNya.Ku wariskan dua perkara pada kalian, al-Qur'an dan sunnahku. Barang siapa mencintai sunnahku, bererti mencintai aku dan kelak orang-orang yang mencintaiku, akan masuk syurga bersama-samaku."

'kita akan bersama dgn siapa yg kita cintai'...oleh itu,cintailah nabi nescaya kita akn bersama2nya di syurga kelak..insyaAllah...

saya ingin berkongsi satu cerita,yg dipaparkan dlm lmn web yg tdk asing lg iaitu iluvislam bertjuk SAAT NABI MUHAMMAD WAFAT..


Terdapat sebuah kisah tentang cinta yang sebenar-benar cinta yang dicontohkan Allah melalui kehidupan RasulNya. Pagi itu, walaupun langit telah mulai menguning, burung-burung gurun enggan mengepakkan sayap. Ketika itulah, Rasulullah dengan suara terbatas memberikan kutbah:

"Wahai umatku, kita semua berada dalam kekuasaan Allah dan cinta kasihNya. Maka taati dan bertakwalah kepadaNya. Ku wariskan dua perkara pada kalian, al-Qur'an dan sunnahku. Barang siapa mencintai sunnahku, bererti mencintai aku dan kelak orang-orang yang mencintaiku, akan masuk syurga bersama-samaku."

Khutbah singkat itu diakhiri dengan pandangan mata Rasulullah saw. yang tenang dan penuh minat menatap sahabat-sahabatnya satu persatu. Abu Bakar menatap baginda dengan mata yang berkaca-kaca, Umar dadanya naik turun menahan nafas dan tangisnya. Usman menghela nafas panjang dan Ali menundukkan kepalanya dalam-dalam. Isyarat itu telah datang, saatnya sudah tiba.

"Rasulullah saw. akan meninggalkan kita semua,"keluh hati semua sahabat kala itu.

Manusia tercinta itu, hampir selesai menunaikan tugasnya di dunia. Tanda-tanda itu semakin kuat, tatkala Ali dan Fadhal dengan cergas menangkap Rasulullah saw. yang berkeadaan lemah dan goyah ketika turun dari mimbar. Disaat itu, kalau mampu, seluruh sahabat yang hadir di sana pasti akan menahan detik-detik berlalu.

Matahari kian tinggi, tapi pintu rumah Rasulullah saw. masih tertutup. Sedang di dalamnya, Rasulullah sedang terbaring lemah dengan keningnya yang berkeringat dan membasahi pelepah kurma yang menjadi alas tidurnya.

Tiba-tiba dari luar pintu terdengar seorang yang berseru mengucapkan salam. "Bolehkah saya masuk?" tanyanya. Tetapi Fatimah tidak mengizinkannya masuk, "Maafkanlah, ayahku sedang demam," kata Fatimah yang membalikkan badan dan menutup pintu.

Kemudian dia kembali menemani ayahnya yang ternyata sudah membuka mata dan bertanya pada Fatimah, "Siapakah itu wahai anakku?" "Tak tahulah ayahku, orang sepertinya baru sekali ini aku melihatnya," tutur Fatimah lembut.

Lalu, Rasulullah saw. menatap puterinya itu dengan pandangan yang menggetarkan. Seolah-olah bahagian demi bahagian wajah anaknya itu hendak dikenang.

"Ketahuilah anakku, dialah yang menghapuskan kenikmatan sementara, dialah yang memisahkan pertemuan di dunia. Dialah malaikat maut," kata Rasulullah saw..

Fatimah menahan ledakan tangisnya. Malaikat maut datang menghampiri Rasulullah lalu Baginda menanyakan kenapa Jibril tidak ikut sama menyertainya. Kemudian dipanggilah Jibril yang sebelumnya sudah bersiap di atas langit dunia menyambut ruh kekasih Allah dan penghulu dunia ini.

"Jibril, jelaskan apa hakku nanti di hadapan Allah?" Tanya Rasulullah dengan suara yang amat lemah.

"Pintu-pintu langit telah terbuka, para malaikat telah menanti ruhmu. Semua syurga terbuka lebar menanti kedatanganmu," kata Jibril. Tapi itu ternyata tidak membuatkan Rasulullah lega, matanya masih penuh kecemasan.

"Engkau tidak senang mendengar khabar ini?" Tanya Jibril lagi.

"Khabarkan kepadaku bagaimana nasib umatku kelak?"

"Jangan khuatir, wahai Rasul Allah, aku pernah mendengar Allah berfirman kepadaku: 'Ku haramkan syurga bagi sesiapa saja, kecuali umat Muhammad telah berada di dalamnya," kata Jibril.

Detik-detik semakin dekat, saatnya Izrail melakukan tugas. Perlahan ruh Rasulullah ditarik. Nampak seluruh tubuh Rasulullah bersimbah peluh, urat-urat lehernya menegang.

"Jibril, betapa sakit sakaratul maut ini." Perlahan Rasulullah mengaduh. Fatimah terpejam, Ali yang di sampingnya menunduk semakin dalam dan Jibril memalingkan muka.

"Jijikkah kau melihatku, hingga kau palingkan wajahmu Jibril?" Tanya Rasulullah pada Malaikat penghantar wahyu itu.

"Siapakah yang sanggup, melihat kekasih Allah direnggut ajal," kata Jibril.

Sebentar kemudian terdengar Rasulullah memekik, kerana sakit yang tidak tertahan lagi. "Ya Allah, dahsyat nian maut ini, timpakan saja semua siksa maut ini kepadaku, jangan pada umatku.

Badan Rasulullah mulai dingin, kaki dan dadanya sudah tidak bergerak lagi. Bibirnya bergetar seakan hendak membisikkan sesuatu, Ali segera mendekatkan telinganya. "Uushiikum bis shalati, wa maa malakat aimanuku, peliharalah shalat dan peliharalah orang-orang lemah di antaramu."

Di luar pintu tangis mulai terdengar bersahutan, sahabat saling berpelukan. Fatimah menutupkan tangan di wajahnya, dan Ali kembali mendekatkan telinganya ke bibir Rasulullah yang mulai kebiruan.

"Ummatii, ummatii, ummatiii?" – "Umatku, umatku, umatku"

Dan, berakhirlah hidup manusia mulia yang memberi sinaran itu.


mmbaca artikel ini sgt mngharukan,pasti akn menitis air mata,andai kita berada bersama nabi waktu itu...betapa nabi itu SANGAT-SANGAT MENCINTAI UMATNYA..
Sehinggakan pd waktu kewafatannya, Baginda masih teringat akan ummatnya..UMMATI..UMMATI...UMMATI..

Sehinggakan Baginda bertny kpd Jibril tntg haknya dhadapan Allah nnti..jibril mmberithu tntg syurga yg tersdia utk Baginda..ttpi Baginda still tdk berpuas hti dgn jwapan itu & bertnyakan tntg NASIB UMMATNYA KELAK...

Sehinggakan Baginda rela ditimpakan saja kesakitan umatnya ketika dicbut nyawa oleh malaikat maut...kesakitan yg pling dahsyat yg tdk boleh dilwan oleh ape2 pnyakit sekalipun..
Baginda yg digelar kekasih Allah itu merasai btapa dahsyatnya sakit ketika sakaratul maut..apatah lagi kita ummatnya yg dipenuhi dosa,pasti kesakitannya tdk terhingga....

demi ALLAH SWT,tolong tnya diri kita masing2..,adakah kita sudah mncintai nabi SAW sepertimana Baginda mencintai kita?sepertimana Baginda merindui untuk bertemu dgn kita?Tepuk dada tnyalah iman..


sudah jelas bukan betapa banyaknya bukti CINTA NABI kpd kita umatnya..adlah tdak wajar kita sbg umatnya tdk mngingati kelahirannya,malah kita lbih mngingati HARI VALENTINE,hari berksih syg dgn kekasih kita yg belum halal buat kita melainkan dgn ikatan AKAD NIKAH..

btapa sirah itu mgandungi byk bukti tntg kasih syg Nabi SAW kpd kita ummatnya,adkah kita tegar utk melupainya,insan mulia pnyelamat kita dr api neraka?...

Ya Rasulullah,andai dirimu bersama kami,sungguh aku tdak tahu apa yg akn dperktakan olehmu..
melihat keadaan di zaman ini..sungguh cintamu pd kami tak bertepi..sungguh kamulah yg sewajarnya dicintai krn cintamu kpd kami umatmu..
ya Rasulullah,kami merinduimu...


KU DAMBA KASIH ILAHI

16 February, 2011

No Valentine Day!!!