BLOGGER TEMPLATES - TWITTER BACKGROUNDS

19 July, 2011

Hari itu dalam sejarah

Assalamualaikum..

Hari itu dalam sejarah! Pada tanggal 9 Julai 2011, Malaysia sekali lagi telah mencipta sejarah dengan berlakunya perhimpunan BERSIH 2.0 di kawasan sekitar ibu negara. Pastinya 2 3 tahun selepas ini, akan tercatatnya peristiwa ini dalam buku teks sejarah supaya semua rakyat Malaysia dapat mengambil pengajaran daripada peistiwa tersebut. Sama- sama kita nantikan ulasannya.

Apabila mendengar berita-berita di televisyen saban hari dan membaca berita di akhbar-akhbar, kebanyakannya melabelkan perhimpunan Bersih 2.0 ini sebagai Perhimpunan Haram. Sebut sahaja HARAM, sudah pasti pelbagai persepsi yang akan timbul di dalam fikiran rakyat, terutamanya bagi mereka yang mempunyai sedikit sahaja sumber berita iaitu televisyen (tv1,tv2, tv3 dll)dan akhbar-akhbar. Ini kerana mempunyai sumber berita yang sedikit ini dibimbangi berita yang diterima tidak benar dan telus, mungkin ada biasnya. Adalah penting untuk rakyat Malaysia untuk menyelidiki sesuatu berita yang diterima itu supaya kita tidak mudah tertipu dengan perkara yang telah disampaikan.

Sudah pasti rakyat akan melabelkan perhimpunan ini sebagai satu protes kepada kerajaan, satu rusuhan besar-besaran atau satu tragedi yang hanya merugikan mereka-mereka yang ingin menyertainya.

Tahukah anda apa tujuan perhimpunan BERSIH itu? Tahukah anda apa tuntutannya?
Sebaiknya anda mengkaji semua itu, supaya kita dapat berfikir apa rasionalnya sesuatu perhimpunan itu diadakan. Tidak hairankah anda, apabila melihat begitu ramai rakyat Malaysia yang turun ke himpunan itu? mengapa kita tidak termasuk dalam kalangan mereka? Adakah mereka saja-saja berhimpun tanpa mengetahui apa sebenarnya tujuan perbuatan mereka itu? atau adakah kerana kita yang menjadi "katak di bawah tempurung"? hanya berada dalam dunia kita tanpa memikirkan apa yang terjadi di sekeliling kita? asalkan periuk nasi kita selamat, itu sudah cukup baik untuk kita.

Kenapa mereka itu sanggup turun beramai-ramai? punyai kekuatan untuk bersatu hati, meredah hujan yang turun dengan lebat, mengharungi halangan polis walaupun hakikatnya mereka berhimpun secara aman namun mereka dikasari oleh pihak lain.

YOU CAN THINK OF IT!

Apa status kita untuk menghukum perhimpunan itu sebagai HARAM? Adakah kita ini seorang ulama, mampu untuk mengistinbad hukum sesuatu perkara? Ada baca cerita tentang HILFUL FUDHUL? Klik di sini dan di sini untuk maklumat lanjut.

KU DAMBA KASIH ILAHI

07 July, 2011

Qasidah Burdah (new) Mawlaya Salli Wa Sallim - قصیدة البردةJOM SELAWAT!!

Keajaiban kalimah ALLAH S.W.T

Assalamualaikum.
Entri kali ini hanyalah sekadar untuk berkongsi satu keajaiban yang dijumpai di blog orang lain..hehe=)

ILUSI PENGLIHATAN: Cuba lihat tiga titik hitam di tengah-tengah gambar kalimah Allah di bawah selama 10 saat. Kemudian lihat dinding/ruang kosong yang berhampiran.


Pasti anda dapat melihat kalimah tersebut di dinding itu bukan??

Subhanallah, bersyukurlah dengan kurniaan sepasang mata yang hebat fungsinya ini. Dan gunakanlah nikmat yang dipinjamkan ini sebaik mungkin sebelum Dia mengambilnya kembali. Hakikatnya kita sebagai seorang manusia tiada apa-apa melainkan semuanya pinjaman dari Allah S.W.T.sumber:http://tarbiahgeneration96.blogspot.com/2011/04/subhanallah-cuba-try-sahabat2ku.html#comments

06 July, 2011

Demam Kuning


Bukan niat untuk memihak kepada pembangkang mahupun kerajaan, tetapi jika melihat tujuan perhimpunan ini, adalah wajar jika rakyat menuntut satu pilihanraya yang bersih lagi adil. Ini kerana adalah menjadi hak mutlak rakyat untuk memilih pemimpin mereka.

قل الحق ولو كان مرّ

Cuba kita hayati sirah Rasulullah S.A.W, bilamana Rasulullah S.A.W ditentang risalah dakwahnya dari segenap sudut, kaum Quraisy lalu menghadapi Nabi Muhammad SAW secara langsung. Mereka mengutus Utbah bin Rabi'ah, seorang ahli retorika, untuk memujuk Nabi SAW. Mereka menawarkan takhta, wanita, dan harta yang mereka fikirkan diingini oleh Nabi SAW, asalkan Nabi SAW bersedia menghentikan dakwahnya. Namun semua tawaran itu ditolak oleh Nabi Muhammad SAW dengan mengatakan,

"Demi Allah, biarpun mereka meletakkan matahari di tangan kananku, dan bulan di tangan kiriku, aku tidak akan menghentikan dakwah agama Allah ini, hingga agama ini meluas ke segenap penjuru atau aku binasa kerananya."

Maklumat lanjut tentang tuntutan Bersih, klik http://bm.bersih.org/?page_id=2673