BLOGGER TEMPLATES - TWITTER BACKGROUNDS

05 September, 2011

~Aku ingin kita kuat dalam perjuangan ini~

Isnin 5 September 2011 10:54 am

Semester akan bermula. Terasa janggal untuk masuk belajar balik. Tapi apakan daya, itu adalah satu tanggungjawab yang cukup besar perlu digalas oleh seorang anak yang berumur 20 tahun. Pastinya ada rasa cuak, muram, homesick untuk memulakan semester pertama di main camp, apatah lagi selama berbulan-bulan ‘honeymoon’ di rumah tanpa mentelaah pelajaran.

Namun disini, aku ingin mencoretkan sedikit pesan, buat kamu, dia dan aku. Buat menyuntik semangat sebelum berjuang di medan kampus utama.

Setelah dikaji serba sedikit setelah 2 tahun bertapa di cfs, aku menjumpai formula utama yang paling penting untuk diamalkan adalah FOKUS ketika kuliah, kerana fokus itu sangat penting untuk menerima pelajaran yang diajar oleh lecturer. Seperti dinyatakan dalam surah Al- Mukminun, ayat 1-11

1) Sungguh beruntung orang-orang yang beriman
2) (iaitu) orang yang khusyuk dalam solatnya
3) Dan orang yang menjauhkan diri dari (perbuatan & perkataan) yang tidak berguna
4) Dan orang yang menunaikan zakat
5) Dan orang yang memelihara kemaluannya
6) Kecuali terhadap isteri-isteri mereka @ hamba sahaya yang mereka miliki, maka sesungguhnya mereka tidak tercela
7) Tetapi barangsiapa mencari di balik itu (zina & sebagainya) maka mereka itulah orang yang melampaui batas
8) Dan sungguh beruntung orang yang memelihara amanat-amanat dan janjinya
9) Serta orang yang memelihara salatnya
10) Mereka itulah yang akan mewarisi
11) (yakni) yang akan mewarisi (syurga) firdaus. Mereka kekal didalamnya

Sungguh beruntung orang yang beriman, iaitu orang yang khusyuk dalam solatnya.
Concentrate dalam satu-satu pekerjaan yang dilakukan (fokus), tidur yang cukup, preparation sebelum & selepas kuliah- baca sebelum kuliah bermula & buat note selepas kuliah. study consistently.

Satu perenggan kata-kata yang ditulis oleh ustaz Fathi Yakan dalam bukunya apa ertinya saya menganut Islam

“apakah yang kita harapkan daripada seorang yang menganut ajaran Islam selain daripada mengharapkan beliau kuat dalam semua perkara. Kata-kata yang menjadi slogannya ialah ‘kekuatan dalam semua bidang’. Oleh itu, Ikhwan Muslimin mestilah menjadi orang-orang yang kuat dan mereka mestilah bekerja dengan kekuatan dan dalam kekuatan.”


Sabda Rasulullah S.A.W: “Kamu berada di satu penjuru daripada penjuru-penjuru Islam, oleh itu janganlah (kamu biarkan Islam) diserang daripada penjurumu.”

Setiap orang harus menekuni dan menguasai satu bidang tertentu~ As-syahid Imam Hassan Al-banna

As-syahid Imam Hassan Al-banna pernah berkata “Jika engkau melihat seorang mukmin yang benar orientasi hidupnya, pasti ia juga memiliki banyak faktor kejayaan dalam hidupnya”

Seorang mukmin itu pasti punya upaya untuk berjaya dalam hidupnya kerana dia memiliki banyak faktor. Antara yang utama ialah kerana dia memiliki Allah dalam hidupnya untuk menolongnya dalam apa jua yang dilakukan.

Oleh itu, mahu tidak mahu, kita sebagai seorang mukmin wajib punyai sifat itqan (tekun) dalam apa jua yang dilakukan. Jadi, apa-apa pun, DO YOUR BEST!
Yakinlah dengan Allah S.W.T.
~Faiza azamta fatawakkal ‘alallah~ (Al-Imran: 159)

~LA TAHZAN, INNALLAHA MA'ANA~

KU DAMBA KASIH ILAHI

19 July, 2011

Hari itu dalam sejarah

Assalamualaikum..

Hari itu dalam sejarah! Pada tanggal 9 Julai 2011, Malaysia sekali lagi telah mencipta sejarah dengan berlakunya perhimpunan BERSIH 2.0 di kawasan sekitar ibu negara. Pastinya 2 3 tahun selepas ini, akan tercatatnya peristiwa ini dalam buku teks sejarah supaya semua rakyat Malaysia dapat mengambil pengajaran daripada peistiwa tersebut. Sama- sama kita nantikan ulasannya.

Apabila mendengar berita-berita di televisyen saban hari dan membaca berita di akhbar-akhbar, kebanyakannya melabelkan perhimpunan Bersih 2.0 ini sebagai Perhimpunan Haram. Sebut sahaja HARAM, sudah pasti pelbagai persepsi yang akan timbul di dalam fikiran rakyat, terutamanya bagi mereka yang mempunyai sedikit sahaja sumber berita iaitu televisyen (tv1,tv2, tv3 dll)dan akhbar-akhbar. Ini kerana mempunyai sumber berita yang sedikit ini dibimbangi berita yang diterima tidak benar dan telus, mungkin ada biasnya. Adalah penting untuk rakyat Malaysia untuk menyelidiki sesuatu berita yang diterima itu supaya kita tidak mudah tertipu dengan perkara yang telah disampaikan.

Sudah pasti rakyat akan melabelkan perhimpunan ini sebagai satu protes kepada kerajaan, satu rusuhan besar-besaran atau satu tragedi yang hanya merugikan mereka-mereka yang ingin menyertainya.

Tahukah anda apa tujuan perhimpunan BERSIH itu? Tahukah anda apa tuntutannya?
Sebaiknya anda mengkaji semua itu, supaya kita dapat berfikir apa rasionalnya sesuatu perhimpunan itu diadakan. Tidak hairankah anda, apabila melihat begitu ramai rakyat Malaysia yang turun ke himpunan itu? mengapa kita tidak termasuk dalam kalangan mereka? Adakah mereka saja-saja berhimpun tanpa mengetahui apa sebenarnya tujuan perbuatan mereka itu? atau adakah kerana kita yang menjadi "katak di bawah tempurung"? hanya berada dalam dunia kita tanpa memikirkan apa yang terjadi di sekeliling kita? asalkan periuk nasi kita selamat, itu sudah cukup baik untuk kita.

Kenapa mereka itu sanggup turun beramai-ramai? punyai kekuatan untuk bersatu hati, meredah hujan yang turun dengan lebat, mengharungi halangan polis walaupun hakikatnya mereka berhimpun secara aman namun mereka dikasari oleh pihak lain.

YOU CAN THINK OF IT!

Apa status kita untuk menghukum perhimpunan itu sebagai HARAM? Adakah kita ini seorang ulama, mampu untuk mengistinbad hukum sesuatu perkara? Ada baca cerita tentang HILFUL FUDHUL? Klik di sini dan di sini untuk maklumat lanjut.

KU DAMBA KASIH ILAHI

07 July, 2011

Qasidah Burdah (new) Mawlaya Salli Wa Sallim - قصیدة البردةJOM SELAWAT!!

Keajaiban kalimah ALLAH S.W.T

Assalamualaikum.
Entri kali ini hanyalah sekadar untuk berkongsi satu keajaiban yang dijumpai di blog orang lain..hehe=)

ILUSI PENGLIHATAN: Cuba lihat tiga titik hitam di tengah-tengah gambar kalimah Allah di bawah selama 10 saat. Kemudian lihat dinding/ruang kosong yang berhampiran.


Pasti anda dapat melihat kalimah tersebut di dinding itu bukan??

Subhanallah, bersyukurlah dengan kurniaan sepasang mata yang hebat fungsinya ini. Dan gunakanlah nikmat yang dipinjamkan ini sebaik mungkin sebelum Dia mengambilnya kembali. Hakikatnya kita sebagai seorang manusia tiada apa-apa melainkan semuanya pinjaman dari Allah S.W.T.sumber:http://tarbiahgeneration96.blogspot.com/2011/04/subhanallah-cuba-try-sahabat2ku.html#comments

06 July, 2011

Demam Kuning


Bukan niat untuk memihak kepada pembangkang mahupun kerajaan, tetapi jika melihat tujuan perhimpunan ini, adalah wajar jika rakyat menuntut satu pilihanraya yang bersih lagi adil. Ini kerana adalah menjadi hak mutlak rakyat untuk memilih pemimpin mereka.

قل الحق ولو كان مرّ

Cuba kita hayati sirah Rasulullah S.A.W, bilamana Rasulullah S.A.W ditentang risalah dakwahnya dari segenap sudut, kaum Quraisy lalu menghadapi Nabi Muhammad SAW secara langsung. Mereka mengutus Utbah bin Rabi'ah, seorang ahli retorika, untuk memujuk Nabi SAW. Mereka menawarkan takhta, wanita, dan harta yang mereka fikirkan diingini oleh Nabi SAW, asalkan Nabi SAW bersedia menghentikan dakwahnya. Namun semua tawaran itu ditolak oleh Nabi Muhammad SAW dengan mengatakan,

"Demi Allah, biarpun mereka meletakkan matahari di tangan kananku, dan bulan di tangan kiriku, aku tidak akan menghentikan dakwah agama Allah ini, hingga agama ini meluas ke segenap penjuru atau aku binasa kerananya."

Maklumat lanjut tentang tuntutan Bersih, klik http://bm.bersih.org/?page_id=2673

31 May, 2011

There was a BIG ship called...

Tribute to my roomates, Nurul Ilyana Jusoh and Khadilla Ismail...

Thank you very much for having short sem with me. You have made it's worth for me to spend it although we are always in hungry..huhu

Although it’s hard for me to go for it. (first time masuk pintu pagar pukul 5 AM dah wat hal ngan pak guard)

But your presence had changed it wholely. It’s a lot of sweet memories we had together although it’s only a little time. Spending time happily together, travelling to find a little knowledge, seeking for advices from Ustaz Muhadir, solving problems together and many more.
But our last moment was unexpected. Finding for food, light, internet, and many more. Huhu.. but, it’s ok!

Itu namanya tarbiah sebelum masuk ke kampus utama kita.hehehe

Terima kasih kerana menanamkan suasana bi’ah solehah dalam kehidupan kita bertiga!! Ibadah yang semakin bertambah, perbincangan yang sugguh bermanfaat buat kita semua-perkongsian lecture daripada lecturer masing2 yang pastinya mempunyai pelbagai bentuk pandangan dan buah fikiran, menambah banyak pengetahuan dalam diri kita supaya menjadi seorang yang berguna untuk ibu bapa, keluarga, agama, masyarakat, dan negara. 214 A and 110 A itu menjadi saksi kematangan kita bersama-sama melayari bahtera kehidupan yang penuh onak dan duri ini.

“You have a good mind. Your mind is such a very brilliant. MasyaAllah..Subhanallah.. and you live in such a peaceful country..why don’t you take only a little effort to memorize Quran”

Terkesan dengan kata2 yg disampaikan oleh seorang lecturer roomateku, Dr Abbas. Hope it can motivate us to go for it!!

Short sem yg sinonim dengan banyak masa yang terluang dihabiskan dengan banyak pembacaan buku2 yg berfaedah dan sangat menarik. Sebagai contoh buku2 yang telah dibaca adalah 100 tahun memperingati Imam Hassan al-Banna, cinta di rumah Hassan al-Banna, dll. Dengar kata, wanita yg belum berkahwin xboleh membaca buku tersebut (Cinta di rumah Hassan al-Banna), dikhuatiri sesuatu kemudharatan akan berlaku.haha. Tetapi, apabila sudah berada didepan mata, lain pula jadinya.hehe..(nantikan rumusan buku tersebut pd post akan datang..hehehe)

Mulalah setiap helaian buku tersebut dibelek2 berulang2 kali, dipenuhi lamunan, angan2 dan cita2 untuk mencontohi Imam Hassan al-Banna. Dan seterusnya mengharapkan seorang yang berperwatakan seperti Imam Hassan al-Banna juga. Jauh lamunannya melayang2.. Mengharapkan seorang seperti as-syahid seharusnya diri itu harus mencontohi wanita yang berada di belakang as-syahid. hehe. Pembacaan buku ini menjadi titik tolak kpd kita, utk menanam pelbagai impian, berusaha ke arah menjdi seorang yg hebat, sehebat seorang wanita yg berada di belakang as-syahid Imam Hassan al-banna. Allahummaamiin..

Ya!!memang kita tahu, impian itu terlalulah tinggi, jauh, semacam sgtlah impossible. But it’s still realistik..xsalah andainya memasang cita2 seperti itu,..dan berusaha kearah itu, biarpun tidak seratus peratus menjadi nyata, tp sekurang2nya ada usaha yang dipulun untuk meraih impian itu.ku harapkan kita istiqamah di jalan ini..amiin..


kemudian apabila engkau telah berazam (sesudah bermesyuarat, untuk membuat sesuatu) maka bertawakalah kepada Allah, sesungguhnya Allah Mengasihi orang-orang yang bertawakal kepadaNya. (Al-Imran: 159)


kata2 Saidina Umar ra "belajarlah seolah2 kamu akan hidup 1000 tahun lagi dan
beribadahlah seolah2 kamu akan mati esok hari"

Kita punya banyak impian dlm hidup ini,,
seolah2 kita ditakdirkan hidup 1000 tahun lagi..
Hngga menjdikan kita punya semangat yg berkobar2 untk mncpainya.,

pelbagai rancangan tlh diatur,,tinggal shj utk kita melaksanakannya.
Do our best k!!^__~

Dlm hidup ini, kdg2 kita merasakan kita sudah sibuk bt byk perkara,,mnjalankan tugas kita,,menunaikan tanggungjawab kita..
Kita xsedar..rupanya kita hanyut dlm khayalan kita sendiri..dlm dunia kita..
Tp sebenarnya apabila kita tersedar dr lamunan itu,, brulah kita mnyedari..rupe2nya byk lg perkara yg belum kita tunaikan..
Disitu, taggungjwab berada diatas bahu kita..

2 be a better person in this life,, it’s not juz spoken at our lips,,but its proven to our effort towards it..its become true when we keep struggling towards it..There was a BIG ship in this world called TITANIC..
But the BEST ship in this world is OUR FRIENDSHIP..KU PERSEMBAHKAN LAGU INI KHAS BUATMU TEMAN..Menyingkap tirai hati
Mengintai keampunan
Di halaman subur rahmat-Mu, Tuhan
Tiap jejak nan bertapak
Debu kejahilan
Akan ku jirus dengan madu keimanan

Tak ternilai airmata dengan permata
Yang bisa memadamkan api neraka
Andai benar mengalir dari nasuha nurani
Tak kan berpaling pada palsu duniawi

Destinasi cinta yang ku cari
Sebenarnya terlalu hampir
Hanya kabur kerana dosa di dalam hati
Telah ku redah daerah cinta
Yang lahir dari wadah yang alpa
Tiada tenang ku temui
Hanya kecewa menyelubungi

Ku gelintar segenap maya
Dambakan sebutir hakikat
Untuk ku semai menjadi sepohon makrifat
Moga dapat ku berteduh di rendang kasih-Mu

Namun ranjaunya tidak akan sunyi
Selagi denyut nadi belum berhenti
Durjana syaitan kan cuba menodai
Segumpal darah bernama hati
(Destinasi cinta Ilahi)

Lestarikan wadi kalbuku, oh Tuhanku
Leraikan aku dari pautan nafsu
Biarpun sukar bagiku melamar redha-Mu
Namun masihku mengharap ampunan-Mu
Wahai Tuhanku... Ya Allah...


"Di jalan Allah,
Persahabatan ini bukan milikku dan bukan jua milikmu,
Persahabatan ini adalah perancangan daripada Allah yang mengetahui segala rahsia,
Kerana DIA lah aku mengenalimu dan kerana DIA jua telah menetapkan ukhwah itu,
Pasti terukir 1001 kenangan dan kasih sayang,
Semuanya kerana Allah,
Sungguh,
Bukan kerana selain daripada-Nya.."

KU DAMBA KASIH ILAHI

04 May, 2011

Tenteraku Bertambah

Pada tanggal 8 Mac 2011, tepat jam 8.47 pm, telah lahir ke dunia seorang puteri yang sangat comel. Dia diberi nama Nur Alisha Insyirah bt Khairul Adzmir. Alhamdulillah, semuanya baik-baik sahaja.

Sebagai seorang yang menemani kakaknya yang bersalin, berkali-kali aku menerima panggilan telefon daripada semua ahli keluargaku. Busy nampaknya..hehe. Akhirnya, tenteraku sudah bertambah kepada 6 orang. Wah, sungguh ramai. Muhammad Adi Ahlami (9 tahun), Najah Amirah (8 tahun), Syamina Amirah (5 tahun), Atikah Amirah (1 tahun 5 bulan), Muhammad Asyraf (9 bulan) dan terakhir, Nur Alisha Insyirah (2 bulan).
Duhai anak-anakku, dirimu baru sahaja lahir ke alam dunia. Alam yang tersangat baru buat dirimu, yang memerlukan usaha yang bersungguh-sungguh untukmu mengenalinya, agar kamu berjaya di dunia ini, juga di akhirat sana.

Perjuanganmu belum lagi bermula. Pelbagai rintangan perlu kamu hadapi di dunia ini. Kerana hakikat dunia ini penuh dengan pancaroba, onak dan duri yang datang melanda. Namun, itulah namanya kehidupan.

HIDUP INI MESTI BERANI TEMPUH CABARAN!!!

Ku doakan semoga satu hari nanti, dirimu bakal menjadi seorang yang berguna untuk agama, masyarakat, bangsa dan negara, seterusnya menjadi rantai-rantai penyambung risalah rasulillah, pejuang yang tidak pernah gentar membela agama-Nya, kerana tidak ada yang tinggi selain agama Islam itu sendiri. Ameen...

KU DAMBA KASIH ILAHI

21 April, 2011

How tawhid shapes your life?

How tawhid shapes your life?

In the aspect of politic, I realize that politic in Islam is important and it stress on how to build a daulah islamiah so that I will deny the ‘politik kotor’. One muslim scholar says that the purpose of the human creation is to build up the ‘deen’ and manage the world with it. That is the reason why human must put this religion (Islam) in the top of all things. We must practice it as a way of life since it carry all aspects in our life from the simple things such as the dua’ to go to the toilet to the most complex things such as to manage the country. Tawhid Asma wa al-sifat is the belief that Allah has attributes and names. One of the names is The Knower. I will practice politics based on Islam as I know that Allah knows every single things that I do. The human will fear for Allah for His punishment.

In the aspect of economy, I would practice economy based on Islamic teachings. Islam deny the people to take ‘riba’, so I will not take it even a small or large proportion. Some of the attributes of Allah in tawhid asma wa al-sifat is The one who always see and The Knower. If I take ‘riba’, Allah will know and see my act. So that I must avoid myself from taking riba because it is haram in Islam. Besides, it teaches me to be honest in doing business because I know that Allah knows my action in doing the business.


Tawhid shapes in my social life by building the self respect in myself and being modest in all things that I do. Tawhid rububiyyah is the belief that only Allah creates all things in this world. As I believe that Allah is the sustainer, only He can give the rizq to me. So that, by being modest in all things, I should not be worried of the rizq that will come to me because I know that I have obey Allah and only Him have the right to give rizq to His servant. Tawhid also make me to be optimistic person in facing the troubles in life. In Tawhid asma wa al-sifat, one of the attributes is The Generous. He will give help to whoever seek for His help. He will always hear all of His servants’ problems. I will try to solve my problems and seek help from Allah because I know that He knows my problems and He will help me.

Tawhid Uluhiyyah is the belief in the unity of Allah’s worship. Only He alone deserve to be worshipped and can grant benefit to man as a result of his worship. From that ‘ibadah, it makes my attitudes become more positive because the ‘ibadah can avoid the person from commiting the munkar. It helps me in building positive attitudes towards people surrounding me and there will be a good relationship among other people.


One of the attributes of Allah in tawhid in asma wa al-sifat is The Most Merciful. Allah loves His servants very much. So as a servant, I must take good effort in loving Allah. Entertainment such as nasyid is one of the way to love Allah. The lyrics of the songs have great messages in putting love only for Allah. This effort make me feel closer to Allah and become more grateful to Allah. This action will avoid me from choosing the bad songs that mostly spreading the bad message to people to loosen their faith to Allah.

*sorry for broken english..just sharing UNGS open book test..=)

KU DAMBA KASIH ILAHI

Peace in the desert

When Muslims went back to Madinah, they felt much safer and stronger. The Quraysh and Jew which were the great sources of danger to Muslims community in Madinah were neutralized but the other source of danger to Muslims was Bedouin Arabs. The Bedouin Arabs were everywhere in Arabian Peninsula. They did not like the rise of Muslims so that they always planning to launch raids and attacks on Madinah because they did not want the Muslims to live in peace.

The Prophet’s prime objective was the Muslims must be free to convey the message of Islam all over Arabia and also to the world. People also must have freedom to adopt Islam if they convince of its truth. So that the expeditions were planned to the ones that keep attacking or harming the Muslims.


Three expeditions were mounted that the first was led by Umar ibn al-Khattab and 30 horsemen. The aim was to the clans of Hawazin but Umar failed because Hawazin managed to fly away. Otherwise Umar found the group of the Khath’am. Umar did not attack them since it was not the order of the Prophet. This showed that Muslims attacked on the group that caused them harm only. Second expedition was led by Abu Bakr and his target was the tribe of Fazarah. Third expedition was led by Bashir ibn Sa’d from Ansar. They went back to Madinah with a herd of cattle belonged to Murrah people but Murrah people managed to take it back when they managed to catch them back. The Muslims army were not well armed so that many of them were injured. Bashir was injured in that expedition. The purposes of all of the expeditions were to get security so that the God’s message could be explained to the people through emissaries sent from Prophet to various tribes in peace.

An example of discipline of the companions of the Prophet was about Ghalib ibn ‘Abdullah in expedition to attack people of Mulawwah at al-Kadid. He climbed a hill to look at their homes. He became to appear like a stationary object at the hill. A man of Mulawwah saw him and he took two arrows to hit him to ensure what was the object. The muslim did not move instead keep pulling out the arrows. The man thought that if it was a man, he must be moved. Then he assumed that was nothing danger to them. The Muslim preferred to suffer rather than alerted their enemy knew their presence of that time. The Muslims could rely on God’s help that God always help those who willing to sacrifice for His sake.

The expedition gave them peace to convey the Islam all over Arabia without worry being attacked. The Muslims knew that their task was to explain the principles of Islam and the benefit for man to the true happiness. In conveying God’s message, they neither suppose nor try and also compel people to adopt Islam. Conversion by such treat is alien to the nature of Islam. However, it is normal for people who did not prepare for new religion or theory. Security is important in fulfilling the Prophet’s and Muslims’ task that was by making Islam known to people all over the world and also freedom for people to adopt Islam without any persecution. This is the practicality and realism of Islam that is confronting every situation with appropriate measures. Islam is an universal message which God sent for all mankind that the people in this world should be known about it. The Muslims should give their support and effort to spread it.

bolehkah kita semua membayangkan betapa tabahnya sahabat2 nabi menghadapi rintangan dalam perjuangan? hasil daripada tarbiyyah nabi kepada para sahabatnya, mereka menjadi seorang yang amat mencintai ALLAH & RASULNYA. sanggupkah kita berada di tempat mereka? menanggung penderitaan dari segenap sudut? Ini jelas menunjukkan betapa pergantungan mereka kepada ALLAH SWT itu amat tinggi.

*sorry if english broken.actually this is a summary of PEACE IN THE DESERT (chapter in sirah) that is my assignment of UNGS 2030. Hope this post can bring a lot of benefit to us!!!=)

KU DAMBA KASIH ILAHI

08 April, 2011

UNGS BEST!!!

Do you know what is the difference between IIUM students compared to the other university students? Keep reading and you will know the answer.hehe

Here I want to tell you the things that I have discovered in CFS IIUM, before I go to Kuantan Campus.

Pada tanggal 2 April yang lalu, aku dan beberapa orang sahabatku pulang ke CFS. Do you know why?sesetengah orang luar mungkin buat assumption..repeat kot,bla..bla..bla..and whateva..

hah??repeat??mintak jauh2!!seram bunyinya.

Actually, certain kos di UIA perlu membuat subjek UNGS di CFS. Subjek ini adalah salah satu subjek yang perlu dipelajari di main campus iaitu UIA Gombak dan UIA Kuantan. Berat rasa dihati untuk meninggalkan rumah setelah lebih kurang sebulan bercuti, tambahan lagi anak saudara yang baru dilahirkan masih berada di rumah. Apatah lagi adik lelakiku yang hanya muda setahun dariku sudahpun bercuti kerana dia hanya asasi setahun, berbanding denganku iaitu dua tahun. Namun demi pelajaranku, aku akur sahaja kehendak Ilahi. He knows best for me!

Semasa first time masuk kelas, memang excited..kerana curious apa sebenarnya subjek UNGS itu. Lecturerku bernama Dr. Salah Machouche ben Tahar(sempat salin nama penuhnya di slide..he2). Mukanya ada iras-iras orang Arab, cuma tidaklah berapa tinggi, have a sharp nose and red skin. Beliau seorang yang bagus,banyak perkara yang aku dapat pelajari hari itu..cuma..first time masuk biasalah, banyak benda yang aku tak dapat tangkap maksudnya, mungkin kerana dialeknya agak pelik..haha.

Ok now I want to tell you why the students of IIUM are different from the other university students?

It is because of this subject. Do you believe me or not? believe it!
As far as I know, only this university have this syllabus that their students compulsory to take it. If the students apply the content of this subject, surely they will become different from other students. Such a GREAT THING!!!

Do you know what is it (UNGS)? It is the short form of Universal General Studies. It told us about all things about Islam, what is the purpose of human live in this world, prophethood, Al-Akhirah and many more. Interesting right? Do you want to know it further? Choose to further your studies at IIUM...hehehe

The first thing you must set up in studying is NIAH.That is study only for THE SAKE OF ALLAH S.W.T. When you have that NIAH, InsyaAllah, you will be a 'BEST STUDENT' =)

Do you know how to bring peace in your life?
That is by WORSHIPPING HIM ALONE
That is the way you can live peacefully in this world and hereafter..insyaAllah..

My lecturer always stress us on PRACTICING MEDICINE IN THE NAME OF ALLAH S.W.T since we take medicine-based course such as audiology, optometry, dietetics, fisiotherapy, and radiology.
I feel very lucky to study in this university since it brought the important message for their students before they finish their studies. They promote their students to implement Islamic values in practicing medicine and always seek hope from ALLAH in treating people because He is the only one that cures people, not THE DOCTOR!

And the most clear message that I found out is that my lecturer have plant the doctrine of getting married in early age. He said that one that getting married is near to complete half of their religion. I don't remember what is the name of the scholar that mentioned by my lecturer that once looked for another woman to get married just after his wife died. Everyone will have negative thinking towards him but he has his own stand. He said that he will feel embarass to God since he will stand only on his one feet, not two feet in front of Him.


This doctrine has spread to the UNGS students including my roommates hahaha. I feel that it become worse from day to day. The opinion of someone will be greatly affected to their people they are talked to. Yes, I agree with that statement! Moreover the one who talk is the education people. Of course many people will be easily agree with the doctrine. Furthermore one of my friends has been asked for?? hahaha..seriously I feel that it has becoming worse from day to day. Maybe their time has arrived.hehehe. But me??I will think of it seriously when I reach to the age of 25 and above.hehehe

It's not a small thing you know. It's about your life, the one that will take care of yourself. So? What you give you get back. If you want the best for you, you must try to be the best! chayok2!!=)

'Biarkan ALLAH yang mengatur segalanya, semuanya akan baik-baik saja, semua akan indah pada waktunya'

Just nice to share the quote with all of you.hehehe.

NIKAH. CONNECTING PEOPLE. Hanya ISLAM jalan penyelesaiannya kepada masalah yang berlaku sekarang ini iaitu zina. TURN TO ALLAH. HE'S NEVER FAR AWAY.

p/s: maaflah, broken English..hehe.just trying=)

KU DAMBA KASIH ILAHI

23 March, 2011

Dugaan ini mematangkan diri**********************


Cuti semester bermula. Semua student mulai meninggalkan kampus selepas selesai final exam. Bilangan penduduk mahallah mulai berkurangan berikutan masing-masing sudah selesai menempuh cabaran final exam. Aku kebosanan berikutan ‘gap’ examnya terlalu lama membuatkan diri ini bosan kerana selalu menghadap buku BIOLOGY yang sarat dengan ilmu pengetahuan yang sangat menarik. Selain itu, cemburu dengan roomate yang sudah selesai menghadapi examnya bermain komputer dan bersuka ria bersama-sama temannya.

Selesai exam, masing-masing sibuk menguruskan kerja masing-masing. Bersalam-salaman dengan rakan-rakan sebelum masing-masing pulang. Setelah selesai exam, segala perkara yang dirancangkan selepas exam boleh di’settle’kan.


*****************


Sudah menjadi lumrah, selepas satu-satu masalah diselesaikan, akan timbul lagi masalah yang lain. Aku perlu pulang ke Perak dahulu sebelum pulang ke rumah berikutan permintaan kakak yang sedang sarat mengandung untuk menemaninya kerana suaminya bekerja di Kuala Lumpur. Aku membeli tiket train ETS untuk ke sana kerana tiket train itu ada dijual pada waktu yang ingin aku pulang.

Aku tercari-cari dimanakah kaunter tiket train ini, dan dimanakah tempat untuk menaikinya. Atas pertanyaan beberapa orang disekitar itu, akhirnya aku tiba ke tempat menunggu train itu. Memandangkan ini adalah first time aku menaiki train ini, adalah menjadi kewajipanku untuk meng’explore’ stesen-stesen yang akan disinggahi oleh train ini sebelum tiba ke Kampar. Namun aku tidak berbuat demikian kerana beg yang terlalu berat dan banyak. Mungkin dalam train nanti baik-baik saja, fikirku. Train agak lambat hari ini, mungkin ada masalah yang berlaku sebelum tiba ke KL Sentral.


************************


Sepanjang menunggu, pelbagai ragam manusia aku nampak disitu, mungkin disebabkan hari itu hari Ahad, dan ramai orang yang ingin pulang ke tempat kerja masing-masing. Aku berdiri berhampiran seorang mak cik yang agak tua. Dia ramah bercakap denganku dengan loghat Perak. Dan aku hanya banyak mengiakan sahaja. Tidak jauh berhampiranku kelihatan seorang wanita bersama dengan seorang lelaki, tidak dikenalpasti status mereka berdua, mungkin pasangan kekasih atau suami isteri, kerana mereka nampak agak mesra.

Agak acap kali juga aku melihat gelagat mereka, kerana gelagat mereka agak menarik perhatian orang disekeliling mereka. Tidak lama kemudian, mereka menghampiri diriku untuk melihat sesuatu yang tertampal didinding di tempat aku berdiri. Aku mula menjarakkan diri dari mereka. Baru aku tersedar, rupa-rupanya mereka bukanlah bangsa melayu tetapi bangsa lain. Aku mendengar loghat percakapan mereka seperti bahasa korea.

Mak cik berhampiranku masih lagi bercakap-cakap denganku. Bosan barangkali menunggu train. Aku hanya melayani percakapannya. Tidak lama selepas itu, pasangan berbangsa korea itu mula menunjukkan kelakuan yang aku fikir kurang sopan dikhalayak ramai. Aku mula malu memandang mereka didepanku lantas menoleh ke arah lain. Mak cik disebelahku juga sempat mencebikkan mukanya kepadaku sebagai mencemuh kelakuan mereka itu.

Aku mula berfikir, tidak malukah mereka berbuat demikian didepan khalayak ramai? Tidak malukah mereka terhadap bangsa-bangsa dan penganut-penganut agama lain? Rasa juga mahu menegur ‘excuse me..bla bla bla..’ tapi perasaan takut mengatasi segalanya. Duhai hati, lemahnya imanmu. Mungkin sendirian barangkali jadi terasa semacam tidak berdaya untuk mencegahnya. Bukan setakat bangsa korea ini (aku fikir bangsa Korea) sahaja yang berkelakuan begini, tidak jauh daripadaku juga kelihatan sepasang pasangan (keliru statusnya samada pasangan kekasih @ suami isteri) kelihatan duduk berdua-duaan.


*********************


Tidak lama kemudian, train pun sampai. Aku bergegas membawa beg yang agak berat untuk menaiki train. Terasa aku seperti rusa masuk kampung, kehairanan sekali mencari-cari tempat duduk beserta dengan beg yang berat. Aku menjumpai tempat dudukku, kelihatan seorang wanita Cina dengan begnya yang agak banyak duduk disebelah seat aku. Dia menawarkan pertolongan kepadaku untuk meletakkan beg di bahagian atas. Aku hanya akur sahaja sambil mengucapkan terima kasih.

Penat dan letih menyebabkan aku tertidur sebaik sahaja naik train ini. Lebih kurang sejam juga aku terlelap dalam train. Sebaik sahaja terbangun dari tidur, aku melihat ke tepi tingkap. Hanya pokok-pokok sahaja kelihatan berselang-seli dengan kawasan yang gelap. Tiba-tiba, wanita Cina ditepiku membuka satu folio untuk membacanya. Kemudian dia menceritakanku bahawa folio itu kepunyaan anaknya yang sedang membuat kajian tentang genetics.

Aku menjadi agak berminat dengan kajian itu setelah dia meminta izin untuk melihat cap jariku. Aku hanya membenarkan sahaja. Suka-suka untuk tahu walaupun dia berkata bahawa kebanyakannya kajian ini adalah betul. Dia menambah lagi bahawa kajian itu amat berguna kerana ibu bapa juga dapat mengetahui talent anak-anak mereka samada mereka cenderung kepada art, music, science atau sebagainya. Interesting. Aku terfikir dalam hati. Tapi jauh dari sudut hatiku, kepercayaan kepada Allah itu adalah lebih penting. Itu hanyalah andaian semata-mata dari manusia.

Dia menceritakan kepadaku bahawa cap jariku adalah bercorak ‘double whorl’. Bermaksud aku mempunyai banyak target dalam hidupku, dan aku akan plan untuk mencapai target itu. Kemudian aku akan bekerja seperti yang diplankan itu. Dan aku adalah seorang yang creative thinking, extrovert. Aku berfikir, ada juga yang betul dengan sikapku. Aku hanya tersenyum-senyum. Mungkin betul, mungkin tidak. Lantas aku berfikir tentang masalah yang melanda diriku sejak akhir-akhir ini. Aku mula menyalahkan diriku, kerana tidak yakin akan diri sendiri untuk bersuara.

Tidak lama kemudian, train akan berhenti di satu stesen. Aku mula gelabah kerana aku sangkakan train itu sudah sampai ke Kampar. Aku juga melihat di kaca tv itu tertulis ‘next station: Kampar’. Lantas aku bergegas ke muka pintu untuk keluar. Aku juga bertanyakan kepada wanita Cina itu. Dia pun mengiakan sahaja. Banyak lagi sebenarnya aku ingin bertanya kepada wanita Cina itu, tapi kerana train telah sampai ke Kampar, terpaksalah aku berpisah di sini saja. Aku berterima kasih dengannya kerana menolongku dan memberitahu bahawa it’s interesting to know about the genetics.

***************


Semasa dalam perjalanan keluar, hatiku berdebar-debar samada tempat itu adalah Kampar atau sebaliknya. Tiba-tiba aku melihat papan tanda Tanjung Malim. Arrghh..aku frust.tension. semua perasaanku berbaur. Ditambah dengan masalah aku yang bertimbun-timbun. Tiba-tiba, satu masalah lagi timbul. Habislah aku dileteri oleh keluargaku nanti fikirku sendirian.

Aku ke kaunter tiket train dan menanyakan waktu train ke Kampar. Dia memberitahu pada pukul 10 nanti barulah ada train ke Kampar. Menitis air mataku mendengarkan pernyataan itu. Seperti lelaki di counter itu dapat membaca resah gelisahku kerana dia kelihatan begitu prihatin terhadapku. Ya Allah tolonglah hambaMu ini. Dua jam lagi aku harus menunggu di situ ditambah lagi dengan suasananya yang sunyi sepi tanpa ada kedai atau orang yang ramai di situ. Orang yang sangat-sangat sedikit. Seperti biasa aku menerima panggilan telefon berkali-kali dari kakakku namun aku memberitahu bahawa telefonku sudah nyawa-nyawa ikan baterinya, takut-takut nanti tidak dapat dihubungi setelah sampai di Kampar nanti.

Aku duduk dibangku berhampiran dengan sepasang suami isteri berbangsa India. Dia menyapa aku. Mungkin melihat resah di wajahku. Aku duduk disitu menunggu train yang seterusnya selain dekat dengan pasangan itu,takut-takut sesuatu akan berlaku kepadaku jika aku duduk berjauhan dari mereka memandangkan kelihatan sangat sedikit orang di situ. Tambahan lagi yang ada hanyalah pasangan remaja yang dating di situ, maklumlah suasana di situ agak romantik dengan deru-deru angin yang sepoi-sepoi bahasa.

Ya Allah, terasa sangat asing diriku berada di situ. Sehinggakan terbit suatu perasaan dalam diriku,’kolot sangatkah kalau tiada boyfriend?satu keperluankah pada zaman ini?’

Aku hanya mahu cinta yang diredhai-Nya. Ya, itu prinsipku! Buat masa ini, biarlah diri ini dipenuhi dengan usaha meraih cinta dari-Mu, moga suatu hari nanti aku mendapat cinta insan yang melabuhkan cintanya kepada-Mu..ameen.

Sedihnya tidak terhingga apabila memikirkan masalah yang datang bertimpa-timpa. Seperti sudah jatuh ditimpa tangga. Hanya Tuhan saja yang tahu bagaimana resah hatiku ketika itu. Meraup wajah dengan tangisan yang amat memilukan. Ya Allah, aku tahu Engkau sedang menguji keimananku.


Firman Allah di dalam Al-Qur'an yang bermaksud:

Patutkah manusia menyangka Bahawa mereka akan dibiarkan Dengan hanya berkata: “Kami beriman”, sedang mereka tidak diuji (dengan sesuatu cubaan)?. Al Ankabut:2.Ya, aku pasti mampu menghadapi ujian ini.Allah tidak akan sekali-kali menguji hambaNya diluar kemampuan hambaNya.
Al Baqarah:286.

Aku bersendirian di satu sudut berhampiran pasangan india itu. Bermuhasabah diri. Memikirkan semula segala apa yang menimpa diriku diwaktu itu. Serasakan seperti tidak pernah mendapat masalah yang bertimpa-timpa sebegini rupa sebelum ini. Ya Allah, bantu aku Ya Allah. HambaMu ini penuh dosa dan khilaf.


*******************


Dalam hidup ini, kita perlu bertindak dengan bijak dalam membuat sesuatu keputusan. Kita mesti berfikir sedalam-dalamnya dengan rasional tanpa dikuasai hawa nafsu semata-mata apakah akibatnya dengan keputusan yang bakal kita ambil nanti. Dan kita juga harus melihat pandangan yang dikemukakan oleh orang lain. Mengambil kira pendapat mereka kerana mungkin ada benarnya pandangan mereka itu. Dan kita juga semestinya memerlukan keyakinan diri dalam menghadapi segala ujian dan cabaran yang mendatangi kita supaya kita dapat mengatasinya dengan cara yang lebih bijak!

Mungkin ada hikmah yang tersirat yang diaturkan oleh Yang Maha Esa. Sungguh cantik aturan-Nya untuk kehidupan hamba-hamba-Nya. Kita hanya boleh merancang, Dia jua yang menentukan-Nya.


Ya Allah, sungguh indah dugaan yang ku tempuhi. Sekarang baru ku rasakan nikmat-Nya. Dugaan ini mematangkan diri. Akanku cuba untuk bertindak lebih matang dimasa akan datang. InsyaAllah.

KU DAMBA KASIH ILAHI

03 March, 2011

COOKING?? IS NOT EASY AS ABC


Assalamualaikum..
semoga sahabat2 semua sentiasa berada dalam keadaan sihat walafiat..

'COOKING, IS NOT EASY AS ABC'

do you agree with me?..

dilahirkan sebagai seorang perempuan, sememangnya kita tidak dapat tidak MESTI belajar memasak drpd ibu..apatah lagi umur semakin meningkat, dan sememangnya tanggungjwb utk mnyediakan mkanan utk keluarga terletak di atas bahu kita.

dilahirkan sebagai seorang anak perempuan yang bongsu, tambahan lagi sejak dari tingkatan 1 sudah mnjejkkan kaki ke sekolah berasrama penuh, mmbuatkan diri ini masih lagi bertatih utk memasak..

tidak pernah menyangka, akan tiba suatu keadaan dimana, diri ini memang perlu memasak utk keluarga..sekarang sedang bermastautin di Kampar, Perak, menemani kakak yang sedang sarat mengandung 9 bln & ayah yg menemani kakak disini, mnyebabkan diri ini terpaksa 'buat2 pandai memasak'..=)

Alhamdulillah, hari ini sudah dpt mnyediakan masakan tumis ayam, agak pedas rasanya..tp BEST!!!LIKE=)hahaha(perasan)

ex-roomateku pernh berkata 'cuti pjg ni, nk mantapkan kemahiran memasak'
terngiang2 di telingaku suara itu..itu level dia.perkataan 'mantap' itu sudah terg2an mnunjukkan dia sudah pandai bab2 memasak, cuma ingin 'MEMANTOPKAN' je lg skill itu..

Aku?? dimanakah levelku? bertatih? merangkak? berjalan? berlari? @ pecut? hahaha

"YOU CAN DO IT BETTER ONE DAY"

entah mngapa ayt itu seakan2 terngiang2 di telinga ini semasa memasak td..

BUKTIKAN, BUKTIKAN, BUKTIKAN..

YOU CAN DO IT!!!

من جدّ وجد ومن زرع حصد

sesiapa yang berusaha, dia berjaya
sesiapa yang menanam, dia yg akan menuai

lama2 nnti boleh buat punye..cayalah..

dulu pernah bergurau dgn kakak semasa cuti semester
'ala, senang je masak ni...lempar2 je brg2 kat dlm kuali..lgpun bukn masanya lg utk masak..'
hhaha..rasakan..satu pernyataan berupa alasan

it's ok, I WILL TRY MY BEST..yeah..

KU DAMBA KASIH ILAHI

01 March, 2011

sebiru hari ini

18 February, 2011

Cinta nabi pada umatnya..salam maulidur rasul 1432H

salam maulidur rasul kepada semua para sahabat yg dikasihi..rasanya masih belum terlambat untuk saya mgucapkannya kepada semua..
APA TANDA KITA CINTAKAN NABI SAW?

adakah sekadar mnyambut hr klhirannya?atau berselwat kpdnya?ada byk cranya..antranya adlh mmpratikkan cra hidup nabi krn ia adlh satu sunnah..spt sabda Rasulullah SAW..'"Wahai umatku, kita semua berada dalam kekuasaan Allah dan cinta kasihNya. Maka taati dan bertakwalah kepadaNya.Ku wariskan dua perkara pada kalian, al-Qur'an dan sunnahku. Barang siapa mencintai sunnahku, bererti mencintai aku dan kelak orang-orang yang mencintaiku, akan masuk syurga bersama-samaku."

'kita akan bersama dgn siapa yg kita cintai'...oleh itu,cintailah nabi nescaya kita akn bersama2nya di syurga kelak..insyaAllah...

saya ingin berkongsi satu cerita,yg dipaparkan dlm lmn web yg tdk asing lg iaitu iluvislam bertjuk SAAT NABI MUHAMMAD WAFAT..


Terdapat sebuah kisah tentang cinta yang sebenar-benar cinta yang dicontohkan Allah melalui kehidupan RasulNya. Pagi itu, walaupun langit telah mulai menguning, burung-burung gurun enggan mengepakkan sayap. Ketika itulah, Rasulullah dengan suara terbatas memberikan kutbah:

"Wahai umatku, kita semua berada dalam kekuasaan Allah dan cinta kasihNya. Maka taati dan bertakwalah kepadaNya. Ku wariskan dua perkara pada kalian, al-Qur'an dan sunnahku. Barang siapa mencintai sunnahku, bererti mencintai aku dan kelak orang-orang yang mencintaiku, akan masuk syurga bersama-samaku."

Khutbah singkat itu diakhiri dengan pandangan mata Rasulullah saw. yang tenang dan penuh minat menatap sahabat-sahabatnya satu persatu. Abu Bakar menatap baginda dengan mata yang berkaca-kaca, Umar dadanya naik turun menahan nafas dan tangisnya. Usman menghela nafas panjang dan Ali menundukkan kepalanya dalam-dalam. Isyarat itu telah datang, saatnya sudah tiba.

"Rasulullah saw. akan meninggalkan kita semua,"keluh hati semua sahabat kala itu.

Manusia tercinta itu, hampir selesai menunaikan tugasnya di dunia. Tanda-tanda itu semakin kuat, tatkala Ali dan Fadhal dengan cergas menangkap Rasulullah saw. yang berkeadaan lemah dan goyah ketika turun dari mimbar. Disaat itu, kalau mampu, seluruh sahabat yang hadir di sana pasti akan menahan detik-detik berlalu.

Matahari kian tinggi, tapi pintu rumah Rasulullah saw. masih tertutup. Sedang di dalamnya, Rasulullah sedang terbaring lemah dengan keningnya yang berkeringat dan membasahi pelepah kurma yang menjadi alas tidurnya.

Tiba-tiba dari luar pintu terdengar seorang yang berseru mengucapkan salam. "Bolehkah saya masuk?" tanyanya. Tetapi Fatimah tidak mengizinkannya masuk, "Maafkanlah, ayahku sedang demam," kata Fatimah yang membalikkan badan dan menutup pintu.

Kemudian dia kembali menemani ayahnya yang ternyata sudah membuka mata dan bertanya pada Fatimah, "Siapakah itu wahai anakku?" "Tak tahulah ayahku, orang sepertinya baru sekali ini aku melihatnya," tutur Fatimah lembut.

Lalu, Rasulullah saw. menatap puterinya itu dengan pandangan yang menggetarkan. Seolah-olah bahagian demi bahagian wajah anaknya itu hendak dikenang.

"Ketahuilah anakku, dialah yang menghapuskan kenikmatan sementara, dialah yang memisahkan pertemuan di dunia. Dialah malaikat maut," kata Rasulullah saw..

Fatimah menahan ledakan tangisnya. Malaikat maut datang menghampiri Rasulullah lalu Baginda menanyakan kenapa Jibril tidak ikut sama menyertainya. Kemudian dipanggilah Jibril yang sebelumnya sudah bersiap di atas langit dunia menyambut ruh kekasih Allah dan penghulu dunia ini.

"Jibril, jelaskan apa hakku nanti di hadapan Allah?" Tanya Rasulullah dengan suara yang amat lemah.

"Pintu-pintu langit telah terbuka, para malaikat telah menanti ruhmu. Semua syurga terbuka lebar menanti kedatanganmu," kata Jibril. Tapi itu ternyata tidak membuatkan Rasulullah lega, matanya masih penuh kecemasan.

"Engkau tidak senang mendengar khabar ini?" Tanya Jibril lagi.

"Khabarkan kepadaku bagaimana nasib umatku kelak?"

"Jangan khuatir, wahai Rasul Allah, aku pernah mendengar Allah berfirman kepadaku: 'Ku haramkan syurga bagi sesiapa saja, kecuali umat Muhammad telah berada di dalamnya," kata Jibril.

Detik-detik semakin dekat, saatnya Izrail melakukan tugas. Perlahan ruh Rasulullah ditarik. Nampak seluruh tubuh Rasulullah bersimbah peluh, urat-urat lehernya menegang.

"Jibril, betapa sakit sakaratul maut ini." Perlahan Rasulullah mengaduh. Fatimah terpejam, Ali yang di sampingnya menunduk semakin dalam dan Jibril memalingkan muka.

"Jijikkah kau melihatku, hingga kau palingkan wajahmu Jibril?" Tanya Rasulullah pada Malaikat penghantar wahyu itu.

"Siapakah yang sanggup, melihat kekasih Allah direnggut ajal," kata Jibril.

Sebentar kemudian terdengar Rasulullah memekik, kerana sakit yang tidak tertahan lagi. "Ya Allah, dahsyat nian maut ini, timpakan saja semua siksa maut ini kepadaku, jangan pada umatku.

Badan Rasulullah mulai dingin, kaki dan dadanya sudah tidak bergerak lagi. Bibirnya bergetar seakan hendak membisikkan sesuatu, Ali segera mendekatkan telinganya. "Uushiikum bis shalati, wa maa malakat aimanuku, peliharalah shalat dan peliharalah orang-orang lemah di antaramu."

Di luar pintu tangis mulai terdengar bersahutan, sahabat saling berpelukan. Fatimah menutupkan tangan di wajahnya, dan Ali kembali mendekatkan telinganya ke bibir Rasulullah yang mulai kebiruan.

"Ummatii, ummatii, ummatiii?" – "Umatku, umatku, umatku"

Dan, berakhirlah hidup manusia mulia yang memberi sinaran itu.


mmbaca artikel ini sgt mngharukan,pasti akn menitis air mata,andai kita berada bersama nabi waktu itu...betapa nabi itu SANGAT-SANGAT MENCINTAI UMATNYA..
Sehinggakan pd waktu kewafatannya, Baginda masih teringat akan ummatnya..UMMATI..UMMATI...UMMATI..

Sehinggakan Baginda bertny kpd Jibril tntg haknya dhadapan Allah nnti..jibril mmberithu tntg syurga yg tersdia utk Baginda..ttpi Baginda still tdk berpuas hti dgn jwapan itu & bertnyakan tntg NASIB UMMATNYA KELAK...

Sehinggakan Baginda rela ditimpakan saja kesakitan umatnya ketika dicbut nyawa oleh malaikat maut...kesakitan yg pling dahsyat yg tdk boleh dilwan oleh ape2 pnyakit sekalipun..
Baginda yg digelar kekasih Allah itu merasai btapa dahsyatnya sakit ketika sakaratul maut..apatah lagi kita ummatnya yg dipenuhi dosa,pasti kesakitannya tdk terhingga....

demi ALLAH SWT,tolong tnya diri kita masing2..,adakah kita sudah mncintai nabi SAW sepertimana Baginda mencintai kita?sepertimana Baginda merindui untuk bertemu dgn kita?Tepuk dada tnyalah iman..


sudah jelas bukan betapa banyaknya bukti CINTA NABI kpd kita umatnya..adlah tdak wajar kita sbg umatnya tdk mngingati kelahirannya,malah kita lbih mngingati HARI VALENTINE,hari berksih syg dgn kekasih kita yg belum halal buat kita melainkan dgn ikatan AKAD NIKAH..

btapa sirah itu mgandungi byk bukti tntg kasih syg Nabi SAW kpd kita ummatnya,adkah kita tegar utk melupainya,insan mulia pnyelamat kita dr api neraka?...

Ya Rasulullah,andai dirimu bersama kami,sungguh aku tdak tahu apa yg akn dperktakan olehmu..
melihat keadaan di zaman ini..sungguh cintamu pd kami tak bertepi..sungguh kamulah yg sewajarnya dicintai krn cintamu kpd kami umatmu..
ya Rasulullah,kami merinduimu...


KU DAMBA KASIH ILAHI

16 February, 2011

No Valentine Day!!!

29 January, 2011

Aktivis Muslimah Harapan Rasulullah SAW
Menjadi wanita memang menyenangkan, apalagi wanita "Muslimah", sebab muslimah bererti wanita yang telah diseleksi oleh Allah untuk menerima hidayah-Nya dan menjalankan kehidupan sesuai dengan sunnah Rasul-Nya. Rasulullah sebagai manusia pilihan Allah, sangat peduli terhadap muslimah.

Baginda sangat menyayangi muslimah sehingga beliau berpesan dalam sebuah hadits yang diriwayatkan oleh Ibnu Abbas, "Tidaklah seorang muslim yang mempunyai anak dua orang perempuan kemudian ia berbuat baik dalam berhubungan dengan keduanya akan bisa memasukannya ke dalam surga."

Di masa baginda hidup kaum wanita merasakan angin segar dalam kehidupannya, setelah sebelumnya pada masa jahiliyah hidup teraniaya, tidak mendapatkan hak yang semestinya. Kehidupan wanita muslimah saat itu boleh dikata beruntung dibandingkan dengan wanita sekarang pada umumnya. Kerana muslimah relatif hidup dalam komuniti masyarakat yang memahami nilai Islam secara baik. Hidup mereka betul-betul tersanjung, kerana mereka merasakan hidup sesuai fitrahnya.

Berbeza dengan situasi sekarang, ketika banyak wanita menuntut persamaan hak dan darjat. Boleh dikatakan kehidupan wanita sekarang berada ditengah komuniti masyarakat yang tidak memahami nilai-nilai Islam. Ini menyebabkan keserabutan dalam hidup mereka. Sudah tentu wanita muslimah harus berupaya menghilangkan dugaan tersebut. Caranya adalah dengan mulai mengaktifkan dirinya dalam pelaksanaan nilai-nilai Islam serta berupaya mengajak wanita lain untuk beramal Islami.

Ustadz Faisal Maulawi, seorang Mufti Lebanon, menyatakan, "Saatnya sekarang keadaan ummat sedang dalam keadaan bahaya, para wanita muslimah yang solehah terjun untuk terlibat aktif dalam membentengi dan memperbaiki ummat."

Untuk menjadi muslimah yang disayang oleh Rasulullah SAW hendaknya diperhatikan empat hal berikut:

1. Faqihah Lidiiniha

Seorang muslimah hendaklah faqih (paham) terhadap din (agamanya). Selayaknya ia dapat membaca Al-Qur'an dengan baik dalam erti tajwid dan makhraj hurufnya. Kemudian dapat membaca hadits dan selalu pula menjadi bacaan hariannya, karena dengan itu ia memahami keinginan Rasulnya untuk kemudian berusaha menyesuaikan kehidupannya sesuai dengan cara hidup Rasulullah SAW.

Ia juga harus berusaha memperkaya diri dan wawasannya melalui belajar kepada seorang guru yang jujur dalam menyampaikan ilmunya, dan berusaha banyak membaca buku agama lainnya seperti tentang aqidah, akhlaq, fiqh, sirah, fiqh da'wah, Tarikh Islam, sejarah dunia dan ilmu kontemporari lainnya. Contoh muslimah yang menguasai ilmu-ilmu ini adalah Aisyah RA.

2. Najihah fi Tarbiyyati Auladiha

Seorang aktivis muslimah yang telah berkeluarga hendaklah berupaya dalam mendidik anaknya, bahkan bagi seorang aktivis yang belum berkeluarga pun seharusnya mempelajari bagaimana cara mendidik anak dalam Islam, kerana ilmu tersebut fardhu 'ain, sehingga mempelajarinya sama dengan mempelajari wudhu, sholat, puasa, dan sebagainya. Sehingga ia tahu betul cara mendidik anak dalam Islam yang nantinya anak-anak tersebut akan ia persembahkan untuk kejayaan Islam dan kaum muslimin. Insya Allah kelak ia akan menjadi Ibu yang sukses seperti Hajar dan Khadijah ra.

3. Muayyidah fi Da'wati Zaujiha

Sebagai aktivis amal Islami, kepedulian kita bukan hanya kepada masalah luaran, mengupayakan pelaksanaan amal Islam terhadap orang lain, akan tetapi kepedulian terhadap aktiviti keluarga harus lebih diutamakan, misalnya memberikan motivasi amal Islami kepada anak, pembantu, juga suami. Ia menjadi muslimah yang senantiasa menjadi motivator kebaikan suaminya, seperti Ummu Sulaim yang menikah dengan Abu Tholhah dengan mahar syahadat. Namun ketika Abu Tholhah wafat Rasulullah mensholatkannya sampai sembilan kali takbir, menunjukkan sayangnya Rasulullah kepada beliau karena tidak pernah berhenti dalam beramal dan berjihad bersama Rasul. Hal ini ia lakukan karena selalu mendapat motivasi dari Ummu Sulaim, istrinya.

4. Naafi'ah Fi Tagyiiri Biiatiha

Ia selalu peduli terhadap lingkungannya, selalu membuka mata dan telinga untuk mengetahui keadaan sekelilingnya, selalu mengupayakan lingkungannya menjadi lebih baik. Contohnya Ummu Syuraik yang selalu mengelilingi pasar bila saat sholat tiba untuk mengingatkan penghuni pasar agar segera melaksanakan sholat dengan kalimatnya yang terkenal 'Assholah, Assholah!!!'


Demikian semoga dengan empat hal ini kita dapat menjadi aktivis Muslimah yang di cintai Rasulullah SAW. Amin.

KU DAMBA KASIH ILAHI

25 January, 2011

YA ALLAH.......Menjadi sebaik2 hamba & khalifah,bukan semudah memetik 2 jari,
itupun belum pasti bisa berbunyi..
hakikat insan memang penuh dengan kekurangan,
namun tidak menjadi suatu kesalahan untuk memperbaiki diri menjadi sebaik2 hamba Tuhan
teruslah melangkah meski dalam kepayahan..
kita kan khalifah, mengapa mesti diuji dengan perkara yang mudah...
sedangkan kepayahan itu perkara wajib sebelum tiba ke jannah..
lalu, haruslah mengalah pada takdir yg sering menghadiahi kita dgn kesukaran yg m'buatkan kita terduduk menangis hiba..?
belajarlah untuk tabah wahai hati seorang PEJUANG!!!
tangisan itu pasti takkan sia2 andai langkahmu terus teguh menuju jalanNya...=)

15 January, 2011

2 dekad sudah!!!!
Alhamdulillah, syukur ke hadrat Ilahi kerana sehingga ke hari ini, aku masih dapat menghirup udara yang segar di atas muka bumi ini...

sungguh tidak disangka, pada pukul 1.00 AM tadi, genaplah sudah umurku, 20 TAHUN..TERIMA KASIH KEPADA IBU & BAPAKU, krn byk bersbr melayan karenah anakmu yg nakal ini..keranamu aku dapat hidup di muka bumi ini..krnmu aku berada di Pusat Asasi UIA PJ ini..

Satu jangka masa yang agak lama,...tapi seakan sudah banyak liku2 hidup yg telah dilalui..
sejak dari kecil, sekolah tadika, sekolah rendah, sekolah menengah, sehinggalah ke pusat Asasi UIA ini..

sungguh pengalaman hidup itu mendewasakanku, sejak dari kecil, dibesarkan oleh ibu bapa, bermain siang dan malam tanpa mengenal apa itu erti hidup di dunia fana ini..sudah bermacam2 liku2 hidup ini telah ditempuhi, namun segala itu adalah kehidupan yang mesti dilalui oleh seorang insan bernama manusia...

hidup ini seperti roda, ada masa diatas, ada masa dibawah. kita selalu mengharapkan ksenangan dlm hidup ini, namun kita msti sedar, sblum mncapai kesenangan itu, ia mesti dimulai dgn kesusahan..ibarat pepatah melayu ada mngatakan, berakit2 ke hulu, berenang2 ke tepian..bersakit2 dahulu, bersenang2 kemudian..semakin hari, umurku semakin meningkat, dan semakin banyak perkra yg telah dipelajari..

even untuk mndapat syurga Allah itu juga disertai dengan kesusahan, teringat talk yg diadakan malam semalam oleh Ustaz Zamri, talk tentang 'Antara cita, cinta & amanah'..cuba kita renung balik, terlalu banyak perkara yg kita lakukan untuk kehidupan dunia, blajar bersggh2 utk berjya dlm exam. tuto, quiz, assgnment n sbgainya..tp apa yg telah dilakukan utk khidupan akhirat?solat? zikir?solat dhuha?..istiqamah ke kita untuk lakukan zikir, solat dhuha?cuba fikirkan berapa banyak masa yg diambil utk mngejar khdupan dunia berbnding khidupan akhirat?xmustahil bukan kita mngambil msa yg lbih lama utk mngjar dunia berbnding akhirat? klau ditmbah tolak, didarab bhgi oleh ustaz zamri pd mse cramah itu, kita hnya mngambil msa 2thun utk solat shj(jka hnya amalan solat yg dlakukan utk akhirat) spjg kita hidup didunia ini(maksimum 60-70 tahun umur umat Nabi Muhammad SAW)..Bygkan, KITA NAK BELI SYURGA ALLAH YG MAHAL ITU DGN 2 TAHUN SHJ MASA UTK BERIBADAH SPJG HIDUP DI DUNIA INI?..Layak ke kita dapat syurga Allah yg mahal tu?

Imam Al-Ghazali ada berkata: menuntut ilmu itu adalah TAQWA, menyampaikan ilmu itu adalah IBADAH, mengulang ilmu adalah ZIKIR, mencari ilmu adalah JIHAD..

Dengan ilmu, aku mengenal segalanya, dengan ilmu juga, aku tahu apa tujuan aku hidup di dunia ini..iaitu..sebagai hamba ALLAH, sebagai khalifah di muka bumi ini, dan untuk menjalankan amanah yg telh diprtanggungjwabkan ke atasku...jika disenaraikan, terlalu byak tggungjawab yg tdk terlaksana olehku..Assyahid Imam Hassan ALBanna ada berpesan: kewajipan hidup lebih byk drpd waktu yg ada. jd tolonglah org lain utk memanfaatkn waktunya..jka anda mmpnyai urusan yg lbih pnting, maka segerakanlah ia..


Ibnu Mas'ud berkata: 'perkara yg plg sedih bila tiba tahun baru adalah umurku bertambah, tapi amalanku tak bertambah'

Amalan, memang susah untuk dimulakan..tetapi amal yg dimulai dgn sedikit2..tetapi istiqamah, lebih disukai oleh Allah..Allahummazurzuqnal istiqamah..Ya Allah, kurniakan kami istiqamah dlm beramal.......

terima kasih Tuhan kerana masih lagi memberikan aku nyawa, hingga umurku mencecah 20 tahun,
terima kasih Tuhan, keranaMu jantungku masih berdenyut hingga ke hari ini
terima kasih Tuhan, keranaMu aku masih dapat menikmati rezeki yang kau limpahkan kepadaku
terima kasih Tuhan, kerana masih memberi peluang kepadaku untuk bertaubat
setelah banyak dosa yang telah aku lakukan
setelah banyak masa yg aku habiskan tnpa mengingatiMu
setelah banyak perkara yg aku lakukan tanpa mendahuluiMu
terima kasih Ya Tuhan atas segala2nya
walau aku tahu, ucapan terima kasih ini tak setanding dengan nikmat yg telah Kau berikan padaku

KU DAMBA KASIH ILAHI

13 January, 2011

oUr BeSt PeRfOrMaNcE

ku merintih ku menangis
ku meratap ku mengharap
ku meminta dihidupkan semula
agar dapat kembali ke dunia nyata

perjalanan rohku melengkapi sebuah kembara
singgah di rahim bonda sebelum menjejak ke dunia
menanti di barzakh sebelum berangkat ke Mahsyar
diperhitung amalan penentu syurga atau sebaliknya


tanah yang basah berwarna merah
semerah mawar dan juga rindu
tujuh langkah pun baru berlalu
seusai talkin bermadah syahdu
tenang dan damai dipusaraku
nisan batu menjadi tubuh
namun tak siapa pun tahu resah penantianku

terbangkitnya aku dari sebuah kematian
seakan kudengari tangis mereka yang ku tinggalkan
kehidupan di sini bukan suatu khayalan
tetapi ia sebenar kejadian


kembali roh kembali
kembalilah ke dalam diri
sendirian sendiri
sendiri bertemankan sepi
hanya kain putih yang membaluti tubuhku
terbujur dan kaku jasad di dalam keranda kayu

ajal yang datang di muka pintu
tiada siapa yang memberitahu
tiada siapapun dapat hindari
tiada siapa yang terkecuali
lemah jemari
nafas terhenti
tidak tergambar sakitnya mati
cukup sekali tak sanggup untukku mengulangi


jantung berdegup kencang
menantikan malaikat datang
menggigil ketakutan gelap pekat di pandangan
selama ini diceritakan kini aku merasakan
di alam barzakh jasad dikebumikan

ku merintih aku menangis
ku meratap aku mengharap
ku meminta dihidupkan semula
agar dapat kembali ke dunia nyata


penyanyi: FAR EAST

Alhamdulillah, akhirnya setelah berpenat lelah berlatih untuk membuat persembahan nasyid ini, kami berjaya mendapat johan untuk aktiviti hisbah HUMAIRA' yang diadakan malam semalam. Sungguh tidak disangka sama sekali...(dapat satu tuala baru)..hehehehe..tetapi pertandingan itu tak terhenti di situ saja, kami akan bertanding untuk TALENT TIME 2minggu akan datang..

Bagus juga memilih nasyid ini sebagai satu persembahan, kerana at least ada message penting yang ingin disampaikan, iaitu hidup didunia ini adalah sementara, seperti sabda Rasulullah SAW, celuplah jari ke dalam air lautan, dan hidup didunia itu adalah seperti titisan air yang jatuh dari jari, dan selebihnya iaitu air lautan yang luas itu adalah hidup akhirat

KEJARLAH AKHIRAT, NESCAYA DUNIA MENGIKUTIMU...
Ya Allah akhirkanlah hidup kami dengan husnul khatimah, dan jangan akhirkan hidup kami Ya Allah dengan su'ul khatimah...ameeen....

KU DAMBA KASIH ILAHI